Çam kozalağı, şeker, limon tuzu, su karıştırılarak yapılmıştır.
KOZALAK REÇELİ-KOZALAK ŞURUBU
Bolu’nun yemyeşil çam ormanlarıyla kaplı yaylalarından topladığımız çam kozalaklarının faydaları saymakla bitmez. Kozalak reçeli hem kahvaltı sofralarında hem de ayrıca tüketilebilen ürünlerin başında gelir. Kozalak reçeli yapmak son yıllarda oldukça yaygın olan bir reçeldir. Tıbbi tedavinin yanında özellikle; astım, bronşit ve solunum yolu hastalıklarında alternatif olarak kozalak reçeli tüketilebilir.
- Yaşadığımız bu COVİD 19 salgını sürecin de; vücut direncini artıran kozalak reçeli; özellikle soğuk kış aylarında vücudun direncini korumada etkilidir.
- Astım dostu olduğu bilinen kozalak reçeli özellikle astım hastalığı olan kişiler tarafından tüketilmesi önerilir.
- Solunum rahatsızlıklarının en doğal ilaçlarından bir tanesi olan kozalak reçeli öksürük, astım, bronşit, balgam söktürücü özellikleri bulunur.
- Mineral bakımından zengin olan kozalak; akciğerleri temizleme konusunda da etkilidir. Kozalak reçelinin tüketilmesi akciğerleri temizlediği için; daha rahat nefes almaya yardımcı olur.
-
Kozalakta bulunan bileşiklerin çam ağacının kimyasal, biyolojik ve mekanik özelliklerini etkilediği belirtilmektedir. Bu bileşiklerin ışık direnci, çabuk tutuşma, yanma, higroskobik özellik ile ağaç yapısına gaz ve sıvı penetrasyonu üzerine etkileri büyük önem taşımaktadır. Kozalakta bulunan “Resin asitlerin” çam ağacında basit yapısal olaylarda önemli rol oynadığı ve ayrıca çam ağacını çevresel strese karşı koruduğu bildirilmektedir. Birçok bitki dokusunda sentezlenen temel yağların başlıca bileşikleri olan terpenlerin (doğal tarım ilaçlarının bir parçası olan yararlı aktif maddelerdir.) doğada en fazla çiçek, yaprak ve kozalakta bulunduğu aktarılmaktadır. Oldukça uçucudur ve karakteristik koku vermektedirler. Terpenler, genellikle kimyasal, farmasötik, kozmetik ve gıda üreten endüstrilerde hammadde olarak kullanılmaktadır Ormanda yerde biriken kozalakların çürümeye karşı dirençli olduğu bilinmektedir. Kozalakların içeriğindeki uçucu yağ asitlerinin de küflere ve böcek zararlarına karşı bitki savunma sisteminde rol oynadığı bilinmektedir. Kozalaktan elde edilen tannin ve lignin benzeri bileşikleri içeren maddelerin ayrıca antibakteriyel(bakterilere karşı), antiviral(virüslere karşı) ve antitümör(tümöre karşı) özelliklerinin bulunduğu belirtilmektedir. Nitekim; kızılçam (Pinus brutia) ve karaçam (Pinus nigra) ağaçlarının yaprak, reçine, gövde ve kozalaklarının antimikrobiyel(mikroplara karşı) aktivitesinin olduğu bildirilmektedir. Bir çam ağacı türü olan Pinus parviflora(Çam; Epifiz bezi; çam. Çamgillerin örnek bitkisi olan, dört mevsim yeşil kalabilen, iğne yapraklı, yurdumuzda birçok türü yetişen bir orman ağacı (Pinus).) kozalaklarının sıcak su ekstraktının (üstün nitelikli) da Japonya’da özellikle gastrik(mide) kanser tedavisinde halk ilacı olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Bizde bu kadar faydalı olduğu bilinen kozalakları her zaman kullanımınıza sunabilmek, daha uzun süre saklayabilmenizi sağlayabilmek için reçel-şurup haline getirdik.
YAPILIŞI: Çam kozalağı ve su karıştırılarak kaynatılır. Bol aroma ve tat suya geçtikten sonra kozalaklar suyun içinden alınıp, şeker ilave edilir ve kıvam haline gelmesi beklenir. Geleneksel olarak reçel yapımında evlerimizde kullandığımızLimon tuzu da eklenerek bizim uzun zaman kullanmamızı sağlar.
İÇİNDEKİLER:
Kozalak: 500 cc de bir adet kozalak eklenmiştir.
Şeker: 500 cc suya 300 gr şeker eklenmiştir.
Limon Tuzu: