Bolu Yöresel Ürünler için doğru adres. Doğal Yöresel Ürünler.
BOLU SS.DEMİRCİLER GELİNCİK KADIN TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ
“GELİNCİK HANIMELİ”
BİZİMKİSİ BİR KURULUŞ HİKAYESİ…
Eğer bir gemi inşa etmek istiyorsan, insanları odun toplamak icin çağırma ve onlara görev dağıtıp iş verme. Bunun yerine onlara, denizin sonsuz büyüklüğünü arzulamayı öğretmek gerektiği düsturu ile yola çıktık ve “kooperatif “ olursak yaşayabileceğimiz güzellikleri anlatarak başladık…
Tabiatın Kalbi, dört mevsimin yaşandığı, ülkemizin cennet köşesi Bolu’da Demirciler Köyü….…
Bolu’ya 5 Km uzaklıkta, çam ormanlarıyla kaplı dağlara sırtını yaslamış, verimli topraklarıyla bünyesinde her çeşit meyve ve sebzenin yetişmesine fırsat tanıyan 650 kişinin yaşadığı şirin köyümüzde kadınlar bir araya gelerekkooperatifimizi kurduk.
Köyümüz ayrıca, son yıllarda ülkemizin en gözde termal tatil tesisi haline gelen 450000 m2 alanda kurulmuş olan gayrimenkul sistemi ile dört mevsim termal tatil imkânı sunan, çalışanları hariç ayda 10.400 ziyaretçi alan Narven Termal Tatil Kasabası yolu üzerinde, yaklaşık 100 mt uzaklıktadır.
KOOPERATİFİN AMACI;
- Ortakların her türlübitkisel, hayvancılık, ormancılık konularındaki istihsalini geliştirmek ve ihtiyaçları ile ilgili temin, tedarik,işletme, pazarlama, değerlendirme faaliyetlerinde bulunmak,
- Ortakların ekonomik ve sosyal yönden gelişmelerine yardımcı olmak, iş sahası temin etmek,
- Ortakların ekonomik gücünü artırmak için tabi kaynaklardan faydalanmak el ve ev sanatları ilet tarımsal sanayinin gelişmesini sağlayıcı tedbirler almaktır.
17.02.2020 de kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz kooperatimizde 44 kadın ortağımızla doğal ve yöresel ürünlerimizi üretiyoruz.
Tarhana (sade), tarhana(domatesli-biberli), çakıl tarhana, kızılcık tarhana, erişte (tam buğday unu), erişte (ıspanaklı), erişte (havuçlu), erişte pancarlı, bombay fasulye, beyaz kuru fasulye, barbunya, ıza bulguru, keş, katık, ekstra geleneksel kıtır kabak tatlısı, kozalak reçeli, vişne reçeli, gül reçeli, ahududu reçeli, kuşburnu marmelatı, kızılcık marmelatı, dağ çileği reçeli, elma sirkesi, üzüm sirkesi, alıç sirkesi üretiyoruz.
Bu kapsamda: Bolu Merkez SS. Demirciler Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak 2020 yılında "Kadının Emeği Birliğin Temeli" projesi ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansından alacağımız hibe desteği kabul edilmiş olup, TR42/20/SOGEP/B1/0001 no ile karşılıklı akit yapılmıştır. 15.10.2020 tarihinde ise proje ortağı kurumlar arası destekleme sözleşmesi imzalanarak proje uygulanmaya başlanmıştır.
Proje ile kooperatifimizin amaçları doğrultusunda; kırsal alanda yaşayan ve sosyo-ekonomik bakımdan dezavantajlı olan kadınların, yöredeki kadın kooperatifi aracılığıyla, tarımsal üretim, yenilik ve girişimcilik konularında bilgi ve becerilerini artırmak, kadınların bu bilgi ve becerilerini değerlendirebilecekleri düzenli ve sürekli gelir getirici ve gelir artırıcı yeni faaliyet alanları oluşturmak. Bu sayede hem kadınların sosyal ve ekonomik hayata aktif katılımlarını sağlamak hem de kırsaldan kente ekonomik göçü azaltmak istiyoruz.
Köyde atıl durumda bulunan köy ilkokulu binasının tadilat edilerek köy ürünleri üretim ve kafe- kır lokantası olarak kooperatif ortaklarına gelir kaynağı olacaktır.
Projenin Ortakları kurumlar ve iştirakçiler;
Bolu İl Özel İdaresi;
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü;
Demirciler Köyü Muhtarlığı;
Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü;
Bolu Ticaret ve Sanayi Odası;
Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü;
Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü,
Bolu Bağışçılar Vakfı
Bolu İklim Soğutma,
Bolu Narven Termal Tesisleri,
Bolu Namdar Un,
Ceylan Muhasebe
PROJENİN TEMEL FAALİYETLERİ;
- Proje ekibinin kurulması
- Bolu Kadın Kooperatiflerini Artırma ve Güçlendirme Çalışma Grubu oluşturulması ve çalışmalarını hayata geçirmesi
- Eğitimlerin verilmesi (Kooperatifçilik, Girişimcilik, Seracılık, Hijyen Etkili iletişim, Sunum Teknikleri ve Satış- Pazarlama Teknikleri)
- Köyde atıl olan sosyal tesisin üretim atölyesine dönüştürülmesi
- Köyde atıl olan okul binasının kır lokantasına ve köy kafeteryasına dönüştürülmesi
- Su sondaj kuyusunun açılması
- 6 adet seranın kurulması
- Lavanta bahçesinin kurulması
- Çevre düzenlemesinin yapılması
- Personel istihdam edilmesi
- Belgelendirme danışmanlık hizmetlerinin alınması (HACCP Belgesi, İyi Tarım Uygulamaları Belgesi, Çevre Dostu Ürün Belgesi)
- Markalaşma, Tanıtım ve Pazar Geliştirme danışmanlık hizmeti alınması
- Online satış platformlarına üye olunması, satış için sosyal medya hesaplarının oluşturulması ve yönetilmesi danışmanlık hizmeti alınması
- Yöresel ürünler daimi sergi alanlarının kurulması
- Açılış töreni yapılması (Kadının Emeği Tarla Günü Etkinliği 1)
TARIM VE ORMAN BAKANLIGI BAKAN YARDIMCISI SAYIN FATİH METİN BEY GELİNCIK KADIN KOOPERATIFINI ZIYARET ETTİ .......
Bu web sayfası Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın 2020 yılı <TR42/20/SOGEP/B1/0001>(mali/teknik) Destek Programı kapsamında finanse ettiği “Kadının Emeği Birliğin Temeli Projesi” kapsamında hazırlanmıştır. Bu sayfanın içeriği hiçbir suretle Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görüşlerini yansıtmamakta olup, içerikle ilgili tek sorumluluk SS. Demirciler Gelincik Kadın Kooperatifi’ne aittir.